PAID România - un model pentru reformarea sistemului de asigurări obligatorii a locuinţelor din Kîrghîzstan


PAID România - un model pentru reformarea sistemului de asigurări obligatorii a locuinţelor din Kîrghîzstan

La solicitarea Băncii Mondiale, marţi - 19 iunie 2018, a avut loc la Bucureşti o întâlnire de lucru între reprezentaţii PAID România şi o delegaţie formată din reprezentanţi la nivel înalt ai pieţei de asigurări şi ai Parlamentului din Kîrghîzstan, pe tema asigurării obligatorii a locuinţelor.

Organizată în cadrul unui turneu dedicat schimbului de experienţă care vizează sistemele de asigurări obligatorii a locuinţelor împotriva riscurilor de catastrofă naturală din România şi Turcia, întâlnirea de la Bucureşti a avut ca scop transferul de informaţii cu privire la funcţionarea şi detaliile tehnice ale programului românesc de asigurare la catastrofă, considerat ca un model de succes ce poate sta la baza reformării şi îmbunătăţirii sistemului similar implementat în Kîrghîzstan.

"Suntem deosebit de interesaţi să aflăm cât mai multe detalii cu privire la funcţionarea schemei româneşti de asigurări la catastrofă, astfel încât să preluăm elementele valoroase ale acestei experienţe în reformarea propriului nostru sistem", a explicat Sanzhar MUKANBETOV, Preşedinte al Autorităţii de Stat pentru supravegherea şi reglementarea pieţei asigurărilor din Kîrghîzstan.

"Ca să-şi îndeplinească rolul său social şi să poată funcţiona pe baze sustenabile din punct de vedere financiar, sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor trebuie să se concentreze asupra riscurilor care au potenţialul de a genera, prin dimensiunea evenimentelor şi afectarea unor mase largi de cetăţeni, reale probleme sociale', a explicat Nicoleta RADU, CEO, PAID România, modul în care a fost configurat sistemul românesc.

"Banca Mondială sprijină în mod constant dezvoltarea unor scheme care să lărgească cuprinderea în asigurare pentru riscurile de catastrofă naturală. Există o mare diversitate de soluţii practicate în întreaga lume, fiecare ţară trebuind să-şi configureze o schemă care să răspundă atât necesităţilor sociale, cât şi caracteristicilor sale economice, culturale etc.", a comentat Luis ALTON, Financial Sector Specialist, Banca Mondială.

La întâlnirea celor două delegaţii la Bucureşti au participat, alături de specialiştii PAID România, reprezentanţi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai UNSAR - asociaţia asigurătorilor români. Delegaţia din Kîrghîzstan a fost compusă, alături de parlamentari membri ai comisiei economice şi de reglementare fiscală, din membrii consiliului de conducere a Autorităţii de Stat pentru supravegherea şi reglementarea pieţei asigurărilor şi conducerea Companiei de Asigurări de Stat, operatorul de piaţă care subscrie şi administrează asigurările obligatorii de locuinţe.

05.03.2018
55