Buletin Informativ PAID Romania - Nr. 3/2018
Daca nu vizualizati corect acest Buletin Informativ, click aici pentru versiunea online!

Numarul locuintelor ASIGURATE
1.687.596

Locuinte inca NEASIGURATE
7.289.299

Caravana de promovare a poliței PAD a străbătut Moldova în acest an

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) au organizat, in perioada 15 – 19 octombrie 2018, a doua etapa a campaniei de constientizare a importantei asigurarii obligatorii a locuintelor. Aceasta a inclus 8 orase din regiunea Moldova, cea mai afectata de riscurile acoperite de Polita de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAD) – Braila, Galati, Tecuci, Barlad, Iasi, Targu Frumos, Botosani si Roman.

”Cu toate ca legea asigurarii obligatorii a locuintei este in vigoare de ani buni, polita PAD este inca prea putin cunoscuta si inteleasa de romani. Suntem convinsi ca numai prin constientizarea utilitatii acestei asigurari putem creste gradul de protectie pentru fondul locativ din Romania. Din acest motiv, realizam aceasta campanie anual, alaturi de ASF, in speranta ca vom reusi sa explicam cat mai multor proprietari de locuinte rolul asigurarii obligatorii”, declara Nicoleta Radu, Director General, PAID Romania

Reprezentantii ASF si ai PAID au participat la intalniri cu autoritatile locale si cu proprietarii de locuinte, in cadrul carora au prezentat informatii despre asigurarea obligatorie a locuintelor si au purtat discutii care au avut ca scop aflarea sugestiilor si observatiilor pe care asiguratii si potentialii asigurati le au cu privire la acest produs de protectie financiara.

Mesajul de multumire al PAID Romania pentru reprezentantii primariilor care si-au oferit sprijinul pentru realizarea celei de-a doua editii a Caravanei

Va multumim pentru sprijinul acordat in cadrul editiei din acest an a Caravanei menite sa faca mai bine cunoscuta in Romania asigurarea obligatorie a locuintei. 
Intalnirile cu autoritatile locale si cu cetatenii sunt extrem de importante pentru explicarea acestui produs de protectie financiara in Romania, o tara cu expunere semnificativa la riscuri catastrofale.
Ne bucuram ca, prin discutiile purtate, am identificat un obiectiv comun al entitatilor pe care le reprezentam: cresterea gradului de acoperire prin asigurare in Romania.
Acest lucru duce la degrevarea autoritatilor locale de efortul de a-si ajuta cetatenii in caz de dezastru natural, precum si la indeplinirea obiectivului pentru care PAID Romania a fost creat.
Am identificat o serie de directii de colaborare pe care le putem aborda si speram ca, impreuna, sa oferim un plus de siguranta si sprijin proprietarilor de locuinte in cazul producerii unuia dintre cele trei riscuri acoperite prin PAD (cutremur, alunecare de teren, inundatie).

Cu stima si consideratie,
Conducerea PAID Romania


La finele lunii octombrie 2018 erau in vigoare 1.687.596 de asigurari obligatorii de locuinte.

Procentul locuintelor asigurate la 31 octombrie 2018: 18,90% (RURAL: 24,32%, URBAN: 75,68%)

Detalii aici: www.paidromania.ro/harta-pad

Cele mai asigurate localitati:

MUNICIPII    

Brasov - 47,76%
Timisoara - 37,07%
Sfantu Gheorghe - 34,57%

ORASE         

Bragadiru - 62,51%
Popesti – Leordeni - 51,30%
Otopeni - 40,45%

COMUNE                 

Sanpetru (Brasov) - 69,62%
Stefanestii de jos (Ilfov) - 62,62%
Dumbravita (Timis) - 56,62%

Top 3 - cele mai asigurate judete in afara de BUCURESTI – 38,47% si ILFOV – 36,13%:

Brasov - 33,73%
Timis - 28,43%
Sibiu - 23,45%

Top 3 - cel mai putin asigurate judete:

Gorj - 8,58%
Botosani - 8,41%
Olt - 7,97%

Sursa date: Baza de date PAID si INS-Tempo online

In perioada 01.01.2018 – 31.10.2018, PAID Romania a platit daune in valoare de 2.708.681 lei.

Numarul dosarelor de dauna solutionate in aceasta perioada este de 650.

Top 3 judete dupa volumul daunelor platite:
Dambovita - 431.640 lei
Prahova - 350.942 lei
Valcea - 285.344 lei

Topul riscurilor produse dupa despagubirile pe care le-au necesitat:
Alunecare de teren - 1.432.480 lei
Inundatie - 1.204.259 lei
Cutremur - 71.941 lei


Cutremurul in Romania – un risc inevitabil, dar asigurabil

Cateva secunde ale unui cutremur care ne-a trezit in miez de noapte duminica (28 octombrie)  au fost suficiente pentru a ne reaminti cat suntem de vulnerabili in fata naturii. A fost cel mai puternic cutremur din ultimii 14 ani. De aceasta data, de numai 5.8 grade pe scara Richter si fara daune sau victime inregistrate.

Romania este una dintre tarile cu grad ridicat de vulnerabilitate in fata cutremurelor. La nivel mondial, suntem printre primele 10 tari dupa suprafata construita expusa riscului seismic.

În ultimii 100 de ani, in Romania s-au inregistrat 13 cutremure semnificative care au provocat 2.630 de decese si au afectat mai mult de 400.000 de persoane. Pagubele cauzate doar de cutremurul din 1977 depasesc 2 miliarde de dolari.

  Conform datelor PAID Romania, din totalul de aproximativ 9 milioane de locuinte existente in Romania, doar 1.7 milioane sunt asigurate. Diferenta, de 7,3 milioane de locuinte, nu sunt protejate printr-o polita de asigurare care sa le permita remedierea pagubelor produse de un cutremur.

Acestea nu sunt simple date. Ele se pot traduce in tragedii de familie pentru cei ale caror locuinte sunt expuse in fata cutremurelor.

PAID Romania deruleaza o ampla campanie media – care include compomente TV, radio si online – al carei obiectiv este sa informeze cat mai multi proprietari de locuinte de obligativitatea asigurarii acestora, oferind astfel un sprijin concret autoritatilor locale in demersul aplicarii legii 260/2008.Asteptam oricand mesajele dumneavoastra la adresa office@paidromania.ro.

Urmariti-ne si pe Facebook!

Primiti acest Buletin Informativ deoarece adresa dumneavoastra de e-mail a fost furnizata de catre Prefectura judetului de care apartineti la cererea efectuata de catre PAID Romania in baza legii 260/2008.
Click aici pentru Dezabonare!
Daca doriti sa va abonati cu o alta adresa de e-mail, click aici!