Buletin Informativ PAID Romania - Nr. 1/2017
Daca nu vizualizati corect acest Buletin Informativ, click aici pentru versiunea online!

Numarul locuintelor din Romania
8.882.090

Locuinte inca NEASIGURATE
7.209.116

Asigurarea locuintei este OBLIGATORIE prin LEGE!

Asigurarea locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor a devenit OBLIGATORIE odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 260/2008 (cu modificarile ulterioare).

Nerespectarea obligatiei de asigurare a locuintelor constituie contraventie care se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei.

Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii se face de catre primari si de catre persoanele imputernicite in acest scop de catre acestia.

ATENTIE!

 • Nu intra sub incidenta acestei legi anexele, dependintele, dotarile si utilitatile care nu sunt legate structural de cladirea in care este situata locuinta asigurata si nici bunurile din interiorul locuintei.
 • O locuinta care nu are incheiata in prealabil o asigurare obligatorie PAD, nu poate fi asigurata nici printr-o polita facultativa!
 • Persoanele fizice sau juridice care nu isi asigura locuintele aflate in proprietate, in conditiile Legii nr. 260/2008, NU BENEFICIAZA de niciun fel de DESPAGUBIRI de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuintelor in cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit legii.

Procentul locuintelor asigurate: 18,84% (RURAL: 24%, URBAN 76%)

Detalii aici: www.paidromania.ro/harta-pad

Cele mai asigurate localitati:

 • Chiajna - ILFOV - 84,53%
 • Dumbravita - TIMIS - 68,62%

Top 3 - cele mai asigurate judete:

 • BUCURESTI - 38,31%
 • ILFOV - 34,22%
 • TIMIS - 29,57%

Top 3 - cel mai putin asigurate judete:

 • GORJ - 8,66%
 • MEHEDINTI - 8,51%
 • OLT - 8,10%

Sursa date: Fond locativ INS, Interogare TEMPO Online 2015


Mihai Mereuta - Presedinte Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat
1. Cum apreciati rolul si importanta sistemului de asigurare obligatorie de locuinta impotriva dezastrelor naturale din Romania?

Asigurarile obligatorii de locuinte impotriva dezastrelor naturale au reprezentat si reprezinta un domeniu de interes pentru membrii Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat. Inca de la dezbaterea proiectului de lege referitor la asigurarea obligatorie a locuintei, am fost preocupati de acoperirea, cat mai echilibrata, a situatiilor existente in toate zonele tarii noastre. In contextul general al pregatirii / educarii populatiei pentru situatia unui dezastru natural, existenta asigurarii face dovada ca, politica „drobului de sare” are sanse sa nu mai fie de actualitate in viata romanilor.

2. Cum comentati nivelul de acoperire al asigurarilor obligatorii de locuinta de sub 20% din acest moment?

Procentul foarte redus de locuinte asigurate este cauzat de neaplicarea legii de catre autoritatile administratiei publice locale, de modul populist prin care au fost acordate ajutoare pentru diferite situatii in care au existat locuinte neasigurate dar afectate de fenomene naturale (functioneaza la scara mare principiul „dormiti linistiti, primarul lucreaza pentru voi!” si fiecare comunitate prefera sa stie ca exista un „tatuc” care va interveni in caz de dezastru) si nu in ultimul rand forma / continutul legii care favorizeaza perceptia acestei asigurari ca, un act democratic, fara efecte benefice si, care nu acopera riscuri naturale cum ar fi vantul puternic, fulgere, etc.
3. Care credeti ca ar fi cele mai eficiente forme de promovare a politelor PAD, astfel incat acestea sa fie incheiate de cat mai multi proprietari de locuinte din Romania?

Includerea politei in impozitul pe locuinte poate fi o solutie care sa creasca numarul de locuinte asigurate.

4. Care este mesajul pe care il transmiteti Asociatiilor de Proprietari cu privire la implicarea pe care o pot avea in cresterea nivelului de acoperire prin asigurare a fondului locativ din Romania?

Legea trebuie respectata, locuintele trebuie sa fie asigurate si, in paralel, propunem o dezbatere pentru imbunatatirea cadrului legal, astfel incat, pentru cat mai multi dintre proprietari, prevederile legii sa acopere situatii de care acestia se lovesc in mod constant.

1.466.617 lei lei daune platite de PAID in perioada 01.01.2017-30.06.2017

Top 3 judete dupa volumul daunelor platite:

 • Galati - 319.758 lei
 • Caras-Severin - 196.495 lei
 • Valcea - 157.226 lei
Asteptam oricand mesajele dumneavoastra la adresa office@paidromania.ro.

Urmariti-ne si pe Facebook!

Primiti acest Buletin Informativ deoarece adresa dumneavoastra de e-mail a fost furnizata de catre Prefectura judetului de care apartineti la cererea efectuata de catre PAID Romania in baza legii 260/2008.
Click aici pentru Dezabonare!
Daca doriti sa va abonati cu o alta adresa de e-mail, click aici!