Buletin Informativ PAID Romania - Nr. 2/2017
Daca nu vizualizati corect acest Buletin Informativ, click aici pentru versiunea online!

Numarul locuintelor ASIGURATE
1.681.595

Locuinte inca NEASIGURATE
7.247.572


CRAVANA ASF - PAID ROMANIA
In cadrul unui proiect initiat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), reprezentantii acesteia si ai PAID Romania au organizat o caravana la nivel national cu scopul de crestere a gradului de constientizare a populatiei cu privire la importanta asigurarii obligatorii a locuintelor. 

In perioada 9 - 13 octombrie, o echipa formata din reprezentantii celor doua entitati au calatorit sute de kilometri, oprindu-se la aproape 20 de primarii din orase mai mici sau mai mari de pe traseu, pentru intalniri in cadrul carora au oferit detalii privind sistemul de asigurare a locuintelor din Romania, dar au si ascultat opiniile si solicitarile romanilor cu privire la acest subiect. 

La aceste intalniri au luat parte autoritati locale, reprezentanti ai inspectoratelor de urgenta, reprezentanti ai asociatiilor de proprietari, jurnalisti din presa locala, precum si simpli proprietari de locuinte si reprezentanti ai comunitatii. 

Intalnirile au avut loc sub sloganul “Anul acesta imi protejez casa!”, primariile vizitate fiind cele din Mizil, Ramnicu Sarat, Focsani, Marasesti, Adjud, Bacau, Piatra Neamt, Cluj, Floresti, Gilau, Turda, Aiud, Alba Iulia, Ocna Mures, Sibiu, Calimanesti, Curtea de Arges. 

Multumiri speciale pentru realizarea acestui proiect merg catre: reprezentantii primariilor vizitate, care au facilitat comunicarea dintre ASF - PAID si proprietarii de locuinte din reginea aferenta fiecareia si catre domnul Mihai Mereuta, presedinte al Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat, pentru implicarea in realizarea intalnirilor acestei caravane.

Florin Virgil Doca - Primar, Valea Marului
1. Cum apreciati rolul si importanta sistemului de asigurare obligatorie de locuinta impotriva dezastrelor naturale din Romania, facand referire in special la localitatea pe care o administrati?

Asigurarea obligatorie a locuintei face parte din viata noastra si are ca scop protejarea de riscuri care au devenit din ce in ce mai frecvente. La Valea Marului, cu atat mai mult, deoarece in ultima perioada, odata la 3 ani, satele valmarene au fost maturate de puhoaie.

2. Cum comentati gradul de acoperire prin asigurare pe care il are Valea Marului, cu mult peste media nationala?

Gradul de acoperire prin asigurare de la Valea Marului este de cca 85% - un grad multumitor, dar poate fi si imbunatatit. S-a ajuns aici prin eforturi conjugate, stand de vorba cu oamenii, convingand comunitatea de importanta asigurarii locuintei, de riscurile la care sunt expusi in cazul lipsei acesteia. In cadrul institutiei noastre, exista o persoana desemnata care se ocupa de acest lucru. Nu a fost usor si nu este usor. Important este ca suntem constienti de faptul ca acest lucru trebuia sa se intample si ca este un lucru bun pentru intreaga comunitate.
Oricand pot avea loc inundatii sau cutremure. Oricand o familie poate ramane fara acoperis deasupra capului. Iar noi nu am fi putut sa ii sprijinim in lipsa acestei asigurari. 85% din cetateni au inteles …continuam munca noastra pentru cresterea nivelului gradului de acoperire.
3. Care credeti ca ar fi cele mai eficiente forme de promovare a politelor PAD, astfel incat acestea sa fie incheiate de cat mai multi proprietari de locuinte din Romania? 

Poate ar trebui luate mai multe masuri de tipul:
- O promovare mai eficienta, pe intelesul oamenilor, cu mesaje directe si elocvente; 
- Angajatii asiguratorilor sa ”coboare” in teren. Sa mearga efectiv in mediul rural din casa in casa;
- Legislativ – posibilitatea ca celui care isi asigura casa sa i se scada echivalentul a 50% din asigurarea obligatorie din plata impozitului

4. Care este mesajul pe care il transmiteti proprietarilor de locuinte cu privire la nevoia de cresterea a nivelului de acoperire prin asigurare a fondului locativ? 

Pentru taranul roman, nimic nu a fost mai important de-a lungul veacurilor decat copiii si casa. 
Asigurati-va, oameni buni, casa! Cu o suma modica dormiti linistiti. Ca primar, am intalnit cazuri in care mame plangeau amarnic si spuneu: ”Nu am crezut ca ni se poate intampla chiar noua”. Si li s-a intamplat si asigurare nu aveau. Concluzia - i se poate intampla, oricui, oricand!

Procentul locuintelor asigurate la 30.11.2017: 8,83% (RURAL: 24,38%, URBAN: 24,38%)

Detalii aici: www.paidromania.ro/harta-pad

Top 3 - cele mai asigurate judete:

 • Bucuresti - 38,37%
 • Ilfov - 34,42%
 • Timis - 29,40%

Top 3 - cel mai putin asigurate judete:

 • Gorj - 8,68%
 • Mehedinti - 8,44%
 • Olt - 8,34%

Sursa date: Fond locativ INS, Interogare TEMPO Online 2016

In perioada 01.01.2017 - 30.11.2017, PAID Romania a platit daune in valoare de 2.727.833 lei.

Numarul dosarelor de dauna solutionate in aceasta perioada este de 1178.


Top 3 judete dupa volumul daunelor platite:

 • Galati - 424.587 lei
 • Valcea - 313.691 lei
 • Vrancea - 290.538 lei

Valoare despagubiri platite pe riscuri:

 • Inundatie - 1.512.119 lei
 • Alunecare de teren - 1.060.767 lei
 • Cutremur - 154.946 lei

Asteptam oricand mesajele dumneavoastra la adresa office@paidromania.ro.

 Urmariti-ne si pe Facebook!

Primiti acest Buletin Informativ deoarece adresa dumneavoastra de e-mail a fost furnizata de catre Prefectura judetului de care apartineti la cererea efectuata de catre PAID Romania in baza legii 260/2008. 
Click aici pentru Dezabonare!
Daca doriti sa va abonati cu o alta adresa de e-mail, click aici!